Er zijn geen aanwijzingen dat Martin Schulz in zijn tijd als voorzitter van het Europees Parlement heeft gefraudeerd.
Het Europese agentschap voor fraudebestrijding OLAF stelt daarom geen onderzoek in naar de Duitse SPD-kandidaat voor het bondskanselierschap, laat een woordvoerder donderdag weten.
De dienst stelde eerder dit jaar een vooronderzoek in na beschuldigingen dat de 61-jarige Schulz tussen 2012 en begin dit jaar medewerkers promotie liet maken en ten onrechte bonussen uitreikte. Zo zou Markus Engels, Schulz’ huidige campagneleider in Duitsland, royaal zijn gecompenseerd voor reisjes met privéjets. Onregelmatigheden heeft OLAF echter niet ontdekt.
Het vooronderzoek kwam er nadat de voorzitter van de begrotingscontrolecommissie van het EU-parlement, Ingeborg Grässle, aan de bel had getrokken. Zij is een partijgenoot van bondskanselier Angela Merkel.
Het Europees Parlement is grotendeels klaar met de kwestie, zo bleek donderdag uit een stemming over de begroting. Hoewel er nog wel een toon van veroordeling klonk, is Schulz als persoon van de haak, zegt commissierapporteur Dennis de Jong (SP).
Wel eist het parlement verduidelijking over de rol en bevoegdheden van de voorzitter, aldus De Jong. "Nu kan die te makkelijk misbruik maken van zijn positie. Het wordt moeilijker voor de voorzitter om in de toekomst zelf benoemingen en andere zaken te regelen. Daarvoor wordt een grotere rol voor het personeel ingeruimd." Het parlementsbestuur gaat hier nu mee aan de slag.